Geçtiğimiz yaz Londra Gatwick Havalimanı’ndan Dalaman’a uçarken, tam uçağa binmeye başladığımızda bir anonsla uçakta teknik bir arıza olduğu ve gecikme yaşanacağı bildirildi. Kim bilebilirdi ki bu gecikme 9 saat sürecek. Uçuş akşam saatlerinde olduğu için, geceyi havalimanında geçirmek zorunda kaldık. Evet, tahmin ettiğiniz gibi Wizz Air, aslında yapması gerektiği halde, otel konaklaması ayarlamadı. Gece boyunca birkaç kez yiyecek-içecek kuponu sağladılar. Bu durum tatilimizi bir gün kısaltmamıza ve oldukça zor bir durumda kalmamıza sebep oldu ancak en azından kabul edilebilir bir tazminat aldık. EC/261 yönetmeliğine göre, Avrupa içi uçuşunuz en az üç saat gecikirse ve havayolu suçluysa, tazminat hakkınız var. Bu, önemli bir gecikme yaşadığımız ilk Wizz Air uçuşumuzdu. Tazminat süreci hakkında hiçbir deneyimimiz olmamasına rağmen, Wizz Air’in çevrimiçi talep formu aracılığıyla kolayca başvurduk.
Gecikmenin hesaplanmasında, uçuş sürenize de gecikme süresinin eklendiğini sonradan öğrendik. Yani uçuşunuz 2 saat gecikti ve uçuş 1,5 saat sürüyorsa, tazminat hakkınız var demektir. Tazminat miktarı mesafe ve süreye bağlı olarak değişiklik gösterir ve elde edeceğiniz miktarın hayal kırıklığına uğratmayacağından ve uğraşmaya değeceğinden emin olabilirsiniz. Ödemenin nakit olarak banka hesabınıza ya da Wizz Air kredisi olarak hesabınıza yapılma seçeneği bulunuyor. Biz, ödemenin %20 daha fazla olduğu Wizz Air hesabımıza kredi olarak almayı tercih ettik.
Talebimizi uçuştan 1 ay sonra yaptık ve neredeyse hemen, Wizz Air’in yanıtlamasının en fazla 30 gün süreceğine dair bir e-posta aldık. Ancak 3 gün sonra, tazminat talebimiz kabul edildi ve Wizz Air kredisi 2 gün içinde hesabımıza yatırıldı. Sanırım bu yıl yaptığımız tüm uçuşlarda bu krediyi kullanmış olduk.
Wizz Air’ın yolculara tazminat ödeme konusunda sahip olduğu olumsuz üne rağmen, tazminat talep sürecinin bizim için bu kadar hızlı ve kolaydı. O yüzden evet Wizz Air hala bizim için bir seçenek 🙂